Kozanlı hayırsever Baykan Ailesi tarafından Mahmutlu Mahallesi Mareşal Fevzi Çakmak Parkı içerisine yaptırılan Baykan Camii açılışı törenle gerçekleşti.

Kozan Belediyesi tarafından verilen iftar yemeği öncesinde Adana Koza Tv ve Kanal A televizyonlarının canlı olarak yayınladığı Baykan Camii açılış törenine katılan davetliler ile birlikte caminin yapıldığı bölgenin önemini anlatan bir program gerçekleştirildi. Yine Caminin açılışı program içerinde canlı olarak yayınlandı.      

YILMAZ, "FETİH RUHUNU CANLANDIRAN BİR CAMİDİR

Caminin yapılışı ile ilgili bilgi veren Hoşkadem Cami İmam Hatibi Abdurrahman Yılmaz; "Kozan'ımıza inşa edilen Baykan Fetih camii aslında fetih ruhunu canlandıran bir camidir. Çünkü burada daha önce bir fetih camisi yani tahtalı caminin olduğu rivayeti var. Burası özel bir bölgeye yapıldı. Onun için özel bir yerde ramazan ayı içerisinde güzel bir açılış oldu. Rabbimiz buradan arşa yükselen duaları kabul eylesin" dedi.



SEVGİLİ, "CAMİLER MUKADDES YERLERDİR"

Kozan Kaymakamı İzzettin Sevgili; "Dört beş ay önce bu caminin temel atma törenine katılmıştım. Bugünde camimizin açılışını hep birlikte gerçekleştiriyoruz. Hayırsever Feride Baykan hanımefendinin destekleri ile böyle bir cami mahallemize yapıldı. Kendisi birikimini böyle hayırlı bir işte kullanmak istediğini bizlere söyledi. Camiler malum olduğu üzere Cenab-ı Allah'ın evidir ve mukaddes yerlerdir. Camimizin hemşerilerimize, camii cemaatimize ve Kozan'ımıza hayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi.

ÖZGAN, "GÖNÜLLER BURADA FETİH OLUR İNŞALLAH"

Belediye Başkanımız Kazım Özgan; "Feride Baykan Teyzeme mahallemize böyle bir cami kazandırdıkları için çok teşekkür ediyorum. Mahallemize güzel bir hizmet sağlandı. Bu mahalledeki insanların bu cami ile gönülleri fetih olacaktır. Camimizin mahallemize ve ilçemize hayırlı olmasını diliyorum. İlk fetihin burada yapıldığı gibi mahallemizin insanlarının gönülleride burada fetih olur inşallah" diye konuştu.



BAYKAN, "FETİH CAMİNİN ASLINA UYGUN OLARAK YAPMAYA ÇALIŞTIK

Hayırsever Baykan Ailesi adına konuşan Van. 100. Yıl Üniversitesi Rektör Danışmanı Doç. Dr. Erdal Baykan, "Camimizin yapılmasında emeği geçen başta Belediye Başkanımız Kazım Özgan'a, müteahhitlerimize, projeyi hazırlayan Mimar Yaşar Gök kardeşimize teşekkür ediyorum. Emeği geçen ve bugünkü açılışımıza katılan herkesten Allah razı olsun. Camimiz mahallemize hayırlı uğurlu olsun. Hocalarımızın ifade ettiği gibi camimiz aslında fetih camiidir. Geçmişteki ilk yapılan fetih caminin aslına uygun olarak yapmaya çalıştık. İnşallah camimiz ebedi olarak kalacaktır ve bundan sonra da yıkılmayacaktır.  Camimizin tüm hemşerilerimize hayırlı olmasını dilerim" şeklinde kaydetti.

            Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, Çukurova Müftüsü Abdullah Demir ve Kozan Müftüsü Feramüz Beydoğan'da birer konuşma yaparak, Caminin Kozan'a hayırlı olması temennisinde bulundular.

            Davetlilerin katılımıyla açılışı gerçekleştirilen Baykan Caminin açılışına İlçe Emniyet Müdürü Sabit Akın Zaimoğlu, AK Parti Kozan İlçe Başkanı Yusuf Bilgili, TÜMSİAD Kozan Şube Başkanı Fatin Rüştü Dağlı, Koza Tv ve Kanal A Televizyonları Genel Müdürü Selahattin Sekin, Baykan Camii Dernek Başkanı Ali Hatalmış, Diyanet-Sen Kozan İlçe Temsilcisi Yusuf Kaplan, Memur-Sen Kozan Temsilcisi Zekeriya Büyümez, İl Genel Meclis Üyesi Hadi Tekdemir, Belediye Meclis Üyeleri, mahalle muhtarları, Baykan Ailesi ve çok sayıda vatandaşın katılımı ile yapıldı.

BAYKAN CAMİİ TARİHÇESİ

Baykan Camii Dernek Başkanı Ali Hatalmış Caminin tarihçesi ile ilgili yapmış oldugu yaılı açıklamada, "Hz. Ömer döneminde Kozan'a ilk Müslüman akınları başladı (644). Hz. Osman döneminde; Misis (Masîsa), Anavarza (Aynzarba) ve Kozan (Sis) şehirleri fethedildi (652-656). Tarsus dâhil tüm Çukurova İslam topraklarına katıldı. Bir süre Bizanslılar Kozan'ı geri aldıysa da, Emevîler şehri yeniden ve köklü şekilde fethettiler. Buralara Evlâd-ı Fâtihân denilen Müslüman Araplar yerleştirilmeye başladı. Şehirde çok sayıda Müslüman yaşıyordu ve Arapça hâkim dil olmuştu. Bu topraklarda Abbasi Halifesi Memûn'un nâibi olacak kişiler, nice âlimler ve komutanlar yetişti. Haçlı seferleri ile bölgeye Fransızlar ve onların müttefiki Ermeniler hâkim olmaya başladı, büyük katliamlar yaşandı, Müslüman halka reva görülen işkence ve zulüm tüm İslam dünyasının dikkatini çekti. XII. Y.Y.'dan itibaren bölgeye Selçuklular, Halep Atabegleri, Eyyubîler ve Memluklular yani Türkler hakim olmaya başladı. Yavuz Sultan Selim 1513 yılında şehre güvenle girdi ve 1912'ye kadar Osmanlı idaresinde Kozan, emniyetli bir şehir oldu. 1912-1920'ler arasında yine Fransızların desteklediği Ermeniler şehirde katliam yaptı ve Ermeniler zorunlu göçe tabi tutuldu. 1920 sonrasında şehirde tamamen Müslüman nüfus kaldı.

İlk Müslüman fetihlerle birlikte cami ve mescitlerin inşa edildikleri tarihi bir gerçektir. İlk inşa edilen mescitlerin sade ve çoğunlukla ahşap yapıldığı söylenmektedir. Camimizin de bulunduğu şehrin güney tarafı "Şam Yolu" diye anılmakta ve Müslümanlar bu cihette yoğunlaşmaktaydı. Mesela; mahallemizin içinde tabiinden Hasan Esed Dede'nin kabri bulunmaktadır. 1520 tarihli tahrir defterlerinde 'Tahtalı Mescit" ismi kayıtlarda geçmektedir. 1930'lara kadar camimizin bulunduğu mahallenin adı "Tahtalı Mescid Mahallesi"dir.  Yaptığımız bu mescit (camii) aslında 1360 yıllık tarihi mescidin anısı üzerine inşa edilmiştir.

Yapımına Eylül 2011 tarihinde başlanan camimiz 03.08.2012 Cuma günü açılmıştır. Camimizin inşaatının masraflarını üslenen Baykan Ailesi ve emeği geçen herkesten Allah razı olsun" dedi.

0 yorum Blogger 0 Facebook

Yorum Gönder

 
Kozan City © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top